Mi micsoda?

Cerebral paresis (cp)

Korai agykárosodás. A károsodás bekövetkezhet a szülés előtt, szülés közben vagy közvetlen a szülés után. A károsodás oka lehet egy méhen belüli fertőzés, szülés közben fellépő oxigénhiányos állapot, szülés utáni agyvérzés vagy légzésleállás, koraszülés. A gyerekeknél fellépő tünetek nagyban függenek attól, hogy az agyban hol történt a károsodás.

Tünetek: megváltozott izomtónus, fej emelésének nehezítettsége, mozgásfejlődésben való elmaradás, a kéz ökölben tartása, ingerekre túlérzékenység, csecsemőkori reflexek fennmaradása.

Ajánlott foglalkozások: komplex gyógypedagógiai fejlesztés, therasuit mozgásterápia, sportterápia, spider terápia, sportterápia

 

Hanyagtartás

A gerincünk a mindennapi terhelés jobb eloszlása miatt természetes görbületekkel rendelkezik, kettős S alakú. Hanyagtartás esetén ezek a természetes görbületek megváltoznak. Domború hátnál a háti görbület fokozódik. Nyerges hát estén a háti és az ágyéki görbület is nagyobb a normálisnál. Ennek a hátterében sok esetben az áll, hogy  a gyors növekedést nem tudja követni az izom ereje.

Ajánlott foglalkozás: tartásjavító torna

 

Lúdtalp

A talp boltozat süllyedését jelenti. A talpon két boltozat segíti a lábra nehezedő erők egyenletes elosztását: a hosszanti és a haránt boltozat. Előfordul, hogy a talpon csak az egyik boltozat süllyed, de a leggyakoribb esetben mind a kettő boltozat érintett. Ez estben a láb szinte „gágog” J. A lúdtalp felnőtt korban térd, derék és gerinc panaszokhoz vezethet. Gyermekkorban megfelelő tornával és cipővel javítható.

Ajánlott foglalkozás: lúdtalptorna

 

Megkésett mozgásfejlődés

 A kisbaba a mozgásfejlődés időszerű szakaszaitól eltér. pl.: nem emeli a fejét, nem fordul, nem áll fel

A megváltozott mozgásfejlődés tünetei:

 • megváltozott izomtónus (laza vagy feszes)
 • aszimmetrikus mozgások pl.: kúszásnál nem egyformán használja a kezeit, csak egyik irányba fordul
 • a nagymozgások kivitelezése nem gördülékeny, darabos
 • lábujjhegyen járás
 • egyes mozgások kimaradása vagy felcserélődése pl.: nem mászik, hanem rögtön jár

Mozgásfejlődés szakaszai:

 • 3 hónap fejemelés
 • 5-7 hónap fordulás
 • 7-8 hónap mászás, kúszás
 • 8-10 hónap ülés
 • 10-13 hónap állás, járás

Forrás: Katona Ferenc: „Az öntudat újraébredése” A humán idegrendszer ontogezenzise

Ajánlott foglalkozások: komplex gyógypedagógiai fejlesztés, therasuit terápia, spider terápia

 

Megváltozott izomtónus

A megváltozott izomtónus nehezíti a fiziológiás mozgások kivitelezését. Két fajtája van. Petyhüdt, laza izomtónus. Ezt hypotóniának nevezzük. A másik fajta a feszes izomtónus, ezt hypertóniának nevezzük.

Ajánlott foglalkozások: komplex gyógypedagógiai fejlesztés, therasuit terápia, sportterápia, spider terápia, sportterápia

 

SDR műtét

 A teljes neve szelektív dorzális rizotómia. Cerebral paretikus gyerekeknél ajánlott beavatkozás. A műtét egy neurológiai és egy EMG vizsgálattal kezdődik, ahol megállapítják pontosan melyik ágyéki  csigolyáknál kell a beavatkozást elvégezni. A műtét alatt eltávolítják az előre meghatározott ágyéki csigolya/csigolyák csontos részét, hogy hozzáférjenek az idegekhez. Ekkor elektrostimmuláció segítségével kiszelektálják azokat az érző idegrostokat, melyek a kóros izomtónusért felelnek és átvágják ezeket.

A műtétre való alkalmassági vizsgálatokat a magyarországi SDR operatív team látja el, a Budai Gyermekkórház Rehabilitációs Osztályán vagy a Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs és Krónikus Osztályán.

Az SDR műtét utáni rehabilitáció igen hosszadalmas folyamat. Itt a Lendület Fejlesztő Központban az SDR műtétre felkészítő torna mellett szeretettel várunk mindenkit a műtét után izomerősítő tornára és intenzív terápiás hetekre.

Ajánlott foglalkozások: sportterápia, therasuit terápia, spider terápia

 

Tanulási és részképesség zavarok

Ez egy tág, sok problémát egybefogó gyűjtőfogalom. Ebbe a nagy csoportba tartozik a diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar, lateralitás zavar, diszkalkulia és még sokan mások.

A tanulási zavarok tünetei:

 • a jobb bal oldal tévesztése
 • betűk összekeverése, felcserélése, kihagyása
 • olvasási nehézségek, olvasott szöveg értelmezésének nehézsége
 • a gyermek figyelme rövid ideig fenntartható
 • folyamatosan izeg-mozog, „nem bír egy helyben megülni”
 • szem-kéz koordinációja nem megfelelő
 • kapott információkat nehezen értelmezi, nehezen rendezi össze

Ezen tünetek egy része már óvodás korban is észlelhető. Megfelelő fejlesztéssel és odafigyeléssel előkészthetjük a sikeres iskolai részvételt. A részképesség problémák pontos felmérést igényelnek, kérlek keresd az erre szakosodott gyógypedagógusunkat!

Ajánlott foglalkozás: képességfejlesztő foglalkozás