Foglalkozások

Mozgásvizsgálatok


A felmérések során a gyerek képességeit térképezzük fel különböző módszerek segítségével. Kétféle vizsgálat létezik: mozgásvizsgálat és a komplex vizsgálat. A mozgásvizsgálat során csak egy terapeuta méri fel a gyerek mozgásképességét. A komplex felmérésnél a mozgásvizsgálat mellett vagy dietetikai vagy tanulási képességek felmérésére van lehetőség több terapeuta bevonásával. Ezt a szülők szokták kiválasztani, kinek milyen plusz terület vizsgálatára van igény. A felméréskor az adott terapeuta átfogó képet kap a gyerek állapotáról és ennek megfelelően tud tanácsot adni és egyéb terápiás lehetőségeket ajánlani.

 

TheraSuit terápia ®


A therasuit terápia egy igen hatékony mozgásfejlesztési módszer. Hatékonysága az intenzitásában és a terápiák alatt használt speciális ruhában rejlik. Ez egy mellény és nadrág, egyéb kiegészítőkkel és gumipántokkal. Olyan dinamikus segédeszköz, ami úgy tart, hogy közben az izomzatot aktív munkára serkenti. A test felületére rögzíthető gumipántok egyénre szabott beállításával korrigálja a megváltozott izomegyensúlyt és testtartást. Az ebben végzett gyakorlatok segítik a gyerekeket és felnőtteket a helyes mozgásminták elérésében.

A therasuit terápiát egyéni felmérés alapján végezzük, így a terápia időtartama egyénenként eltérhet. A foglalkozásokat 2-3 héten keresztül naponta tartjuk.

Kiknek ajánljuk?

 • megkésett mozgásfejlődésű gyerekeknek
 • központi idegrendszeri sérült gyerekeknek és felnőtteknek (cerebral paraesis, stroke, traumás agysérülés)
 • megváltozott izomtónus esetén (hypotónia, hypertónia)
 • Down szindrómás és speciális szindrómával élő gyerekeknek

Kiknek nem lehet használni a therasuit ruhát?

 • súlyos gerincferdülés esetén
 • csípőficamnál
 • folyamatos rohamokkal járó epilepszia esetén

 

Részletes leírás és a terápia menete…

 

Képességfejlesztő foglalkozás


 

Nem bír megülni egy helyben? keveri a betűket? nem tud sokáig figyelni? Jobb és bal oldalt téveszti?

Ezek a tünetek már óvodás korban tanulási és részképesség zavarokra utalhatnak. Megfelelő fejlesztéssel és odafigyeléssel biztosíthatod gyermeked sikeres iskolai éveit.

A tanulási és részképesség zavarok sok problémát egybefogó gyűjtőfogalom. Ebbe a nagy csoportba tartozik a diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar, lateralitás zavar, diszkalkulia és még sokan mások.

A részképesség fejlesztő foglalkozás során a szakképzett gyógypedagógus felméri a gyermek képességeit és a hiányosságoknak megfelelően felállít egy fejlesztési tervet. A terv alapján megkezdődik a közös munka, melyben a gyermek erősségeire támaszkodunk.

Mi történik a foglalkozásokon?

 • iskola előkészítés
 • írásmozgás és szem-kéz koordináció fejlesztése
 • diszlexia és diszgráfia prevenció
 • tanulási zavarok korrekciója
 • iskolai felzárkóztatás
 • téri tájékozódás fejlesztése

 

 

Komplex gyógypedagógiai fejlesztés


A terápia során különböző módszerek, eljárások alkalmazásával segítjük az értelmi, motoros, emocionális és szociális készségek fejlődését. A foglalkozásokat egyéni képességfelmérés előzi meg, hogy a szülőkkel közösen tudjuk felállítani a terápia alatt elérendő célokat. A gyógypedagógai fejlesztésnél a gyermek erősségeire támaszkodunk.

A játékos foglalkozások oldott, motiváló környezetet teremtenek a gyermekek számára, így könnyen megy a nagymozgások, finommanipuláció, kommunikációs képességek és részképességek fejlesztése.

Kiknek ajánljuk:

 • megkésett mozgásfejlődésű gyerekeknek, megváltozott izomtónus esetén, korai agykárosodás esetén, koraszülött gyerekeknek, különböző szindrómák esetén, tanulási zavaroknál.

 

Sportterápia


A terápia célja elsősorban az izomzat erő-állóképességének fejlesztése fokozatosan növekvő ellenállással szemben. Az ellenállást a fitnessben ismert eszközök adják. Másodsorban cél a mozgásos ügyesség fejlesztése. A sportterápia felhasználja a testnevelés és sport, a gyógytorna, valamint a gyógytestnevelés mozgásanyagát, eszközeit és módszereit. A tornát egyéni állapotfelmérés előzi meg.

A sportterápia komplexitását három fő területe adja:

 • Általános és speciális kondicionálás: célja a fizikai képességek fejlesztése, mint izomerősítés, koordináció- és egyensúlyfejlesztés, a járás fejlesztése.
 • Speciális gyakorlatok: magukba foglalják a mindennapi élettevékenységek elemeinek tanulását, gyakorlását változó körülmények között, különös tekintettel a közlekedőképesség fejlesztésére.
 • Klinikai sport: testnevelési és sportjátékok, játékos jellegű feladatok. A játékos feladatok közben a páciensek felszabadulnak, oldódik a mindennapok feszültsége. Játék közben új és váratlan helyzetekben próbálhatják ki magukat a vendégeink.

A terápiában használt főbb eszközök: gumiszalag, gumikötél, kézi súlyzó, bokasúly, futógép, fizioballok, egyensúlyt fejlesztő eszközök.

Kiknek ajánljuk:

 • gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánljuk központi idegrendszeri sérülés esetén. SDR műtét után kiemelten ajánljuk!

Kiknek nem ajánljuk: 

 • anyagcsere rendellenességek esetén, kontrollálatlan epilepszia fennállásakor.

Részletek…

 

Spider torna


A spider torna egy különleges hely- és helyzetváltoztatási képességet fejlesztő foglalkozás. A torna során a vendégeinket egy beülőheveder és 8 db speciális gumikötél segítségével a függesztő kabinhoz rögzítjük. Ez a pozíció egyszerre ad segítséget és nehézséget ülés, állás, felállás, lépés gyakorlásánál. Célunk, hogy a hely- és helyzetváltoztató mozgások az egyéni képességekhez mérten minél önállóban történjenek.

Kiknek ajánljuk:

 • megkésett mozgásfejlődésű gyerekeknek, központi idegrendszeri sérülés esetén, különböző szindrómák esetén, SDR műtét után

 

 

Lúdtalp torna


A lúdtalp a talp boltozat süllyedését jelenti. A talpon két boltozat segíti az lábra nehezedő erők egyenletes elosztását: a hosszanti és a haránt boltozat. Előfordul, hogy a talpon csak az egyik boltozat süllyed, de a leggyakoribb esetben mind a kettő boltozat érintett. Ez estben a láb szinte „gágog”.  A lúdtalp felnőtt korban térd, derék és gerinc panaszokhoz vezet.

Ezeknek a panaszoknak a kialakulását szeretnénk megelőzni az otthon is végezhető betanított feladatsorral.

Kiknek ajánljuk?

 • Mindenkinek 🙂

Tartásjavító torna


 

A gerincünk a terhelés jobb eloszlása miatt természetes görbületekkel rendelkezik, kettős S alakú. Hanyagtartás esetén ezek a természetes görbületek megváltoznak. Domború hátnál a háti görbület fokozódik. Nyerges hát estén a háti és az ágyéki görbület is nagyobb a normálisnál. Ennek hátterében sok esetben az áll, hogy  a gyors növekedést nem tudja követni a gyermek izom ereje.

A tartásjavító torna célja:

 • a törzsizomzat megerősítése
 • egyoldali terhelés megelőzése, kiegyenlítése
 • a csontozat statikai problémáinak megelőzése
 • mozgáskészség, mozgásügyesség fejlesztése

 

Kiknek ajánljuk?

 • Hanyagtartás esetén.